Jak se vyhnout pokutě od berňáku

05.02.2014 07:55

Na internetu jsem našla poměrně zajímavý článek o tom, jak správně posuzovat daňové výdaje. To nejdůlžitější Vám přináším v tomto článku:

  1. Nenechávejte snižování daní na poslední chvíli - tím se myslí nepřiměřeně velké náklady do účetnictví před koncem roku pro snížení daňového základu. První, co finanční úřad při kontrole udělá je, že se podívá na faktury z ledna a zkontrolují, zda to nejsou zapomenuté fakutry z přdešlého roku. Zároveň vám pak překontrolují faktury z listopadu a prosince a ověřují, zda některá z faktur nesnižuje uměle daňový základ.
  2. Výdaje musíte přesvědčivě odůvodnit - musíte být schopni obhájit veškeré výdaje, které si dáte do daňových nákladů. Například nákup pěti počítačů pro 3 lidi budete obhajovat jen těžko. Dalším příklad může být třeba mrazák či lednička, který máte doma a ne ve firmě.
  3. Dovolená není služební cesta - další omyl podnikatelů, kteří si často z dovolené udělají služební cestu.

Pokud finanční úřad najde doklad, který nelze uznat jako daňový výdaj, doměří vám zpětně daň a k tomu ještě zaplatíte úroky z prodlení a penále ze jištěného nedostatku. Penále pak činí 20% z doměřené částky. I když byste byli ve ztrátě, dostanete penále vyměřené procentuelně z doměřeného rozdílu na daňové ztrátě.
Jediný způsob jak se vyhnout daňové kontrole je podávat perfektní přiznání k dani.

 

Zdroj: https://finance.idnes.cz/danova-optimalizace-na-konci-roku-dla-/p_dane.aspx?c=A131205_123859_p_dane_zuk